Hui: 08:45-22:00 h 659314109 963946755 659314109
Temps de lectura 2 min.

Setembre sempre és un mes de tornada a la rutina, però aquest any, ho és encara més. Després de mesos d'inactivitat i d'unes vacances bastant atípiques, és moment de tornar a començar i que els nens tornin a l'escola.

Després de mesos d'educació online i en un context que segueix reclamant mesures de seguretat determinades, és moment de reincorporar-se seguint les principals recomanacions sanitàries de rentat de mans, distància física i, en el cas de nens de 6 anys, ús de mascareta.

Cada Comunitat Autònoma i cada centre aplica les mesures que considera necessàries, la qual cosa complica la logística per als pares i poden sorgir molts dubtes, quin tipus de mascareta han de dur a l'escola? Quantes ha de portar per dia?, entre d'altres.

TIPUS DE MASCARETES

El tipus de mascareta que es recomana en nens majors de 6 anys són les higièniques. No són considerades producte sanitari i són d'ús preferent per a persones sanes. La funció principal d'aquestes màscares és evitar que s’expulsin gotícules.

En qualsevol cas, les mascaretes han d’estar homologades, ja que indiquen que han demostrat la seva eficàcia.  

A més, han de complir les especificacions UNE0065: 2020 de les mascaretes higièniques reutilitzables per a adults i nens. Aquestes especificacions impliquen uns requisits de disseny, materials, fabricació i verificació, amb assajos de la seva eficiència de filtració i la seva respirabilitat.

ÚS LIMITAT A 4 HORES

Les mascaretes higièniques poden ser d'un sol ús o reutilitzables, en el cas d'aquelles fetes de tela.

Totes elles (igual que les quirúrgiques) tenen un ús limitat a 4 hores. És per això que, a l'hora de preparar les coses per anar a classe, no cal oblidar posar una o dues mascaretes de recanvi. Col·loca-les en una bossa tancada, si és possible de tela perquè transpiri, i evitar així l'aparició de fongs i bacteris.

Les màscares poden tenir estampats o dibuixos perquè siguin més atractives per als nens, però sempre que formin part del disseny original. Un cop adquirides, el més recomanable és manipular la mascareta el mínim possible. Si les forades, cuses o bordes el nom del menor en elles poses en risc la seva eficàcia, ja que estaries trencant la barrera de la tela.

Sobre les mascaretes de tela, recorda que aquelles fetes a mà o comprades en establiments que no poden garantir les especificacions UNE, no garanteixen la seva efectivitat. Per això es recomana adquirir-les en farmàcies o en centres que ofereixin aquestes garanties.

Vuelta al cole mascarillas

RENTAT I EMMAGATZEMATGE DE MASCARETES

Per rentar les mascaretes, has de seguir les normes de rentat i desinfecció indicades en l'etiqueta. En general, les de roba es poden rentar a mà o a la rentadora amb aigua i detergent, i a una temperatura d'entre 60-90º. Es recomana assecar-les a l'aire i planxar a temperatura moderada.

I, si guardes les mascaretes en una bossa de tela, també cal seguir la mateixa rutina de neteja amb aquesta bossa.

No oblidis que totes les màscaretes són d'ús individual i per això és important fer pedagogia entre els nens per conscienciar-los al respecte. A més, s'han de col·locar i retirar seguint les indicacions habituals. Perquè els nens aprenguin, els pediatres recomanen ensenyar als més joves a posar-se la mascareta davant d'un mirall, o provar a posar-se-a un peluix gran.

Recorda, si tens dubtes a l'hora d'adquirir les màscares o sobre el seu ús per a la tornada a classe dels més joves de la casa, a la teva farmàcia et poden aconsellar.